mercoledì 3 gennaio 2007

Euro mbyll vitin, në pozita më të forta se dollari dhe leku

Julian Llupo (Gazeta Shekulli)
30-12-2006

Euro ka qenë e pandryshuar ndaj dollarit dhe ka arritur të thyejë për të dytën ditë rresht, nivelin rekord kundrejt jenit të premten, dita e fundit e punës në 2006-ën. Monedha e përbashkët, është mbështetur nga pritjet për vazhdimin e rritjes të normës së interesit nga Banka Qendrore Evropiane. Edhe ndaj monedhës vendëse, lek/euro ka vazhduar që të mbiçmohet duke vazhduar të ketë të njëjtën prirje, si edhe vitet e tjera. Sidoqoftë, disa analistë kanë paralajmëruar për rrezikun e një dobësimi të monedhës evropiane në fillim të vitit të ardhshëm, pasi shumica e lajmeve pozitive për euron, e kanë dhënë efektin e tyre pozitiv në treg. Pritja për rritje të mëtejshme të normës bazë të interesit në Eurozonë, është mbështetur nga oferta monetare më e lartë seç pritej gjatë nëntorit (shifra të publikuara të premten) dhe nga komentet e anëtarit të Bordit Drejtues të Bankës Qendrore Evropiane (ECB), Yves Mersch, që tha se normat mbeteshin të ulëta në terma historikë. Në kontrast, një seri të dhënash pozitive nga tregu i banesave, besimi i konsumatorëve dhe manifakturës në SHBA, gjatë dy ditëve të kaluara, nuk ka arritur që të dëmtojë pritjet, se ngadalësimi i ekonomisë mund të detyrojë Rezervën Federale që të fillojë uljen e normave

Nessun commento: